Nieuws

ABC zwemles

Aanmelden voor de reguliere zwemles
Aanmelden kan vanaf dat uw kind vier jaar is. Om uw kind aan te melden voor de zwemlessen kunt u hier klikken. Onderaan de pagina staat ‘aanmelden voor zwemles’. Vul uw gegevens in en wanneer u een lijst moet selecteren kiest u voor starten met de eerste zwemles. Om de aanmelding te bevestigen dient u € 15,- inschrijvingsgelden aan de balie van Sportcentrum De Kuil te voldoen.
 
Tegenwoordig werkt de SBAB met het leerlingvolgsysteem van Zwemscore. Uw kind krijgt dan een eigen pagina waarbij alle vorderingen van de zwemlessen te volgen zijn. Bij het aanmelden kunt u een voorkeursmoment aangeven. Hoe meer voorkeursmomenten u aangeeft, hoe korter de wachttijd is. 
 
Zwemlessen 
De lessen vinden plaats in het wedstrijdbad en instructiebad. Wij geven les met vier lesgevers op vier verschillende niveaus. Kinderen schuiven individueel door naar een hoger niveau. Wij leiden de kinderen op volgens het landelijk zwem-ABC van de NPZ-NRZ. De lessen zijn één keer per week en duren driekwartier.
 
De lestijden zijn:
A en B:
  • maandag-, dinsdag-, donderdag om 15.45, 16.30 en 17.15 uur;
  • vrijdag om 15.15, 16.00 en 16.45 uur;
  • woensdagmiddag om 13.00, 13.45 en 14.30 uur;
  • zaterdag om 08.00 en 08.45 uur.
De C lessen zijn op maandag om 17.15 uur en woensdag om 14.30 uur.
De zwemlessen voor survival 1, 2 en 3 zijn op donderdag 17.15 uur. 
 
Ziekmelden kunt u doen door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
 
Geregeld zijn er zogenaamde praatlessen. Deze lessen geven wij de ouders de laatste tien minuten van de les de gelegenheid om aan de lesgever vragen te stellen. U kunt dan op blote voeten of met overschoenen de zwemzaal betreden. 
 
Les abonnement
Het les abonnement heeft een duur van vier weken. De kosten hiervoor zijn € 35,-. Het abonnement is voorzien van een datum. Na deze datum verloopt het abonnement. U kunt ook per maand middels een automatische incasso betalen. Indien uw kind stopt met de zwemles, kunnen overgebleven weken eventueel worden omgeruild voor vrijkaartjes voor het vrijzwemmen. 
 
Let op! Tijdens de kerst- en zomervakantie gaan de zwemlessen niet door.
 
Gezinszwemmen
Als leskind, heeft uw kind de mogelijkheid om op zondag, tijdens het gezinszwemmen van 10.00-12.00 uur op vertoon van een geldige leskaart, zonder te betalen te komen zwemmen. (Uitgezonderd kerst- en zomervakantie) Begeleiders en overige gezinsleden betalen wel. U dient er wel rekening mee te houden dat uw kind in Sportcentrum de Kuil verplicht is vleugels te dragen, zolang het niet in het bezit is van een zwemdiploma.
  
Nationaal Platform Zwembaden
Zwem-ABC
Het Zwem-ABC bestaat uit drie Nationale Zwemdiploma's: A, B en C. Het Zwem-ABC is inhoudelijk gericht op het jonge kind. De zwemdiploma's A en B zijn waardevolle tussenstapjes, maar wie het zwemdiploma C op zak heeft is een echte vriend van het water geworden. Die kan zich dan goed redden in moderne zwembaden en bij activiteiten in, op en aan het water.
 
De eerste reeks zwemlessen
Bij het Zwem-ABC wordt in het begin veel aandacht besteed aan het watervrij maken van kinderen. Dit is een hele belangrijke periode. Hierin wordt de basis gelegd voor het leren zwemmen. Kinderen leren drijven op de borst en rug, te water gaan en er uit klimmen, draaien van borst naar rug naar borst, onder water gaan, onder water kijken en zoeken. Deze zaken zorgen ervoor dat kinderen het water leren kennen en zich er prettig in gaan voelen. Veel oefeningen worden in spelvorm aangeboden, omdat dat voor jonge kinderen de beste manier is om iets te leren. Denk dus niet dat het kind alleen maar speelt in het water. Ieder spel heeft een bedoeling. Na deze periode van watervrij maken is het tijd voor de volgende fase: de zwemslagen.
 
Zwemslagen en nog meer vaardigheden
Bij het Zwem-ABC leren kinderen vanaf het begin vier zwemslagen: enkelvoudige rugslag, schoolslag, borstcrawl en rugcrawl. Deze laatste twee zijn kennismakingsslagen en worden bij ieder diploma moeilijker. Behalve aan de zwemslagen blijft ook aandacht besteed worden aan allerlei oefeningen in diep water, zoals verschillende manieren van in het water gaan, onder water zwemmen, klimmen en klauteren op een vlot en op de kant en naar de bodem gaan.
 
Zwemveiligheid
Bij het Zwem-ABC ligt een belangrijk accent op het veilig zijn in het water. Al vanaf de eerste zwemlessen wordt hieraan aandacht besteed. Er wordt geoefend met vallen en opstaan, in het water springen en uit het water klimmen. Ook met kleren aan in het water zijn komt regelmatig tijdens de lessen aan de orde.

Voor de exacte diploma-eisen verwijzen wij u naar de website van de NPZ-NRZ: www.npz-nrz.nl  
 
Website voor ouders
www.npz-nrz.nl is de website voor de zwembranche van het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ. Er is ook een speciale website voor ouders: www.allesoverzwemles.nl 

 

SBAB - Stichting Beheer Accommodaties Bodegraven-Reeuwijk